Minden amit a téli felkészülésről tudni kell négy keréken

Hogyan készítsük fel autónkat a téli fagyokra, hogy minél biztonságosabban, kényelmesebben élvezhessük a vezetés örömeit?

1. Ősz vége felé a legtöbb autóvezetőnek elsődlegesen a gumiabroncs cseréje válik égető kérdéssé.

Miket fontoljon meg választás előtt?

tél1x

Téli gumira akkor kell váltani, amikor a nappali minimális átlaghőmérséklet 7 °C alá süllyed.

A téli gumikon a kötelező minimális bordamélység 1,6 mm személyautóknál, és ennek megállapítását szinte az összes abroncson kopásjelzők segítik, de saját biztonságunk érdekében legyünk szigorúbbak autógumink bordázottságával kapcsolatban!

Míg a nyárinál a 3 mm, a téli gumik esetében 4 mm az ajánlott profilmélység, amivel elejét vehetjük a vizes időben fenyegető “aquaplaning” jelenségnek, illetve a havon a lamellák jóval nagyobb húzó- illetve fékező erőt tudnak kifejteni.

A legtöbb abroncsgyártó javaslata szerint termékeiket 6 maximum 8 évig lehet balesetmentesen használni, ezután a használattól és a kopástól függetlenül drasztikusan romlanak az eredeti tulajdonságai.

A négy abroncs egyforma méretű és szerkezetű kell hogy legyen, a mintázat azonban tengelyenként eltérhet, lehetőség szerint egyszerre cseréljük mind őket!
Választhatunk ma már a két év garanciától az örök garanciás (kopásig tartó) kategóriák között, azonban az sem mindegy, hol szereltetjük fel őket.

tel_auto_flickr_personagrata

Néhány mondat a négy évszakos gumikról

Mintázatuk jellegénél fogva (fogásirányos, lamellázott, tagolt) jobban teljesítenek vizes útfelületen, mint a nyáriak, jellemzően a 14″-16″ /55-/80 méretű abroncsoknál ajánlják használatukat.
Nem olyan jó télen, mint egy téli, de sokkal biztonságosabb, mint egy nyári.
Azoknak a vezetőknek ajánlott, akik keveset használják télen az autójukat, rövid távon és nem túl nagy sebességgel, havas utakra kevésbé. Nyáron a vizes úthoz való tapadásuk miatt még jobban használhatóak.

Ha a meglévő gumiabroncs cseréjekor rendellenes kopást tapasztalunk, ellenőriztessük autónk futóművét, lengéscsillapítóját, kormányművét!
Kérjük a szelep cseréjét, hogy megfelelő maradjon a nyomás használat közben is.

2. A másik fontos lépés a hűtőfolyadék szintjének és fagyáspontjának ellenőrzése, ez utóbbit elvégezhetjük a megfelelő műszerrel.
A két évnél öregebb hűtővizet érdemes cserélni, a várható legalacsonyabb hőmérséklet alatt 25-35 fokkal kell beállítani, mert a folyadék megfagyása komoly károkat okoz.

3. A szélvédőmosó folyadék fogyásával térjünk át a téli, fagyálló változatra a hideg megérkezése előtt.

tél11

 4. Az akkumulátorok teljesítmény leadása csökkenhet a nagy hidegben, ezért a régi akkumulátort vizsgáltassuk át szakemberrel, hogy felkészülten vághassunk neki a télnek, szükség esetén cseréljük, mert a nyáron már nem tökéletes akkumulátor cserben hagyhat minket télen. Így elkerülhetjük, hogy hidegebb reggeleken ne induljon autónk.

5. Legyen nálunk jégoldós zárolajozó a reggeli meglepetések elkerülése miatt, ha pedig az ajtók gumitömítései jegesednének el, a glicerin tartalmú folyadékkal ápolás a gyógyír, hogy autónkba ülhessünk. A szélvédő takaró fólia is jó szolgálatot tehet a szabadban tárolt gépjárműnél.

6. Ellenőrizzük a fékeket!

7. A motorolajok nagy része ma már többfokozatú, azaz mindkét évszakban egyaránt használható, mégis ha aktuálisan tél előtt vár autónkra az olajcsere, érdemes alacsonyabb viszkozitású (0-5-10 W) kenőanyagot választani.

autotél1

8. A kisebb, de sok kellemetlenséget megelőző lépések lehetnek még az ablaktörlő gumik cseréje ha elöregedtek, a karosszéria lemezek waxolása sokáig védi autónkat a hótól, latyaktól és a sótól, óvja a fényezést.
9. Azokat a sérüléseket, amelyeken már a fém is látszik legkésőbb az utak sózása előtt el kell tüntetni. Erre használhatunk javítófestéket, -stiftet, jó eséllyel magunk is tudjuk így javítani a sérülést, de ha a legjobbat szeretnénk autónknak, bízzuk szakemberre! Idősebb autók esetén az alváz megtisztításához csiszolóvásznat vagy drótkorongot, a védelméhez alvázvédő festéket használhatunk.

Megfelelő körültekintéssel és felkészültséggel változatlan élménnyel róhatjuk az utakat bármilyen évszakban és időjárási körülmények között!